flag Судова влада України

Апеляційний суд залишив без змін обвинувальний вирок зрадниці, яка приймала участь в організації та проведенні незаконного референдуму на тимчасово окупованій території Запорізької області

27 березня 2024, 13:09

   Прес-служба суду інформує, що 26 березня 2024 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ у відкритому судовому засіданні, розглянула апеляційну скаргу захисника Г. на вирок Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 01 грудня 2023 року.

   Так, громадянка України Г. перебуваючи на тимчасово окупованій території Запорізької області, добровільно прийняла пропозицію представників окупаційної адміністрації російської федерації та зайняла посаду голови штабу так званого руху «Мы вместе с россией» у м. Бердянську. Обвинувачена приймала участь у проведенні публічних заходів на підтримку окупанта у м. Мелітополі. У вересні 2022 року Г. взяла участь у проведенні незаконного референдуму в м. Бердянську, очоливши комісію з охорони громадського порядку на одній з так званих виборчих дільниць міста. Разом з військовими рф, відвідувала квартири жителів Бердянська та чинила на них психологічний тиск, заохочуючи до участі в «референдумі». Також, Г. безпосередньо здійснювала агітацію, зокрема, в тимчасово окупованому м. Бердянську були розміщені бігборди з її зображенням.

   Оскільки обвинувачена проживає в тимчасово окупованлму м. Бердянськ, відносно неї здійснювалось спеціальне судове провадження та вирок було ухвалено за її відсутності.

   Вироком місцевого суду громадянку Г. було визнано винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України (участь в організації та проведенні незаконних виборів та/або референдумів на тимчасово окупованій території або публічні заклики до проведення таких незаконних виборів та/або референдумів на тимчасово окупованій території) та засуджено до 6 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, в органах влади строком на 15 років, з конфіскацією всього належного їй майна.

   Строк відбуття покарання Г. буде рахуватися з моменту її затримання.

   В апеляційній скарзі адвокат просив вирок скасувати, закрити кримінальне провадження через не встановлення достатніх доказів для доведення винуватості Г. у суді і вичерпані можливості їх отримання (п. 3 ч. 1 ст. 284 КПК України).

   Судовий розгляд відбувся за участі прокурора та захисника обвинуваченої.

   За результатами апеляційного розгляду, колегія суддів відхилила апеляційну скаргу та залишила вирок місцевого суду без змін.

 

 

Справа № 344/3406/23

Прес-служба суду