flag Судова влада України

15 років в’язниці та більше мільйона гривень на відшкодування шкоди, – апеляційний суд залишив вирок Віталію Чайковському без змін

10 лютого 2021, 17:09

    Прес-служба Запорізького апеляційного суду повідомляє, що 10 лютого 2021 року колегією суддів судової палати з розгляду кримінальних справ у відкритому судовому засіданні  розглянуто  апеляційні скарги обвинуваченого та його захисника – адвоката Запорожця О. на вирок Шевченківського районного суду м. Запоріжжя  від  11 вересня 2020 року, яким Чайковського визнано винним у скоєнні злочину за п.4 ч.2 ст. 115 КК України ( умисне вбивство з особливою жорстокістю) та засуджено до 15 років  позбавлення волі. Крім цього судом стягнуто матеріальну шкоду у розмірі 198 тисяч гривень та моральну  - один мільйон  гривень.  

    Трагічні події, через які обвинувачується Віталій Чайковський сталися 2 липня 2019 року в Хортицькому районі міста Запоріжжя. Тоді 28-річний чоловік з метою умисного  вбивства  своєї нареченої  придбав на автозаправці 2 літри бензину у полімерній пляшці. Прибувши за адресою її проживання, біля під’їзду він облив її бензином із пляшки і підпалив. В результаті жінка отримала  85% шкіряних опіків обличчя, тіла, рук і ніг. Від отриманих тілесних ушкоджень 10 липня 2020 року потерпіла померла у лікарні.

    Не погодившись із вироком місцевого суду, обвинувачений вважав його незаконним та необґрунтованим, просив його змінити та перекваліфікувати дії  на частину 1 статті 119 (вбивство через необережність), ч.4 статті 296 Кримінального кодексу України (хуліганство) та призначити покарання в межах цих статей. Захисник просив вирок суду скасувати та призначити новий розгляд провадження у суді першої інстанції.

    У судовому засіданні апеляційної інстанції Чайковський і його адвокат підтримали апеляційні вимоги, прокурор, потерпіла  та її  представник  заперечували проти їх задоволення.

    За результатами апеляційного розгляду, заслухавши думку учасників судового процесу та перевіривши матеріали провадження, колегія суддів погодилась, що вина Віталія Чайковського в інкримінованому кримінальному правопорушенні є доведеною, а призначене покарання відповідає ступеню тяжкості вчиненого злочину та залишила вирок суду без змін, а апеляції сторони захисту – без задоволення. 

Доповідач: суддя Вадим Рассуждай

Пошук у ЄДРСР по вказаній справі можна здійснити за № 337/4081/19

  

Прес-служба суду