flag Судова влада України

Робота Запорізького апеляційного суду у період війни в 2022 році

08 лютого 2023, 11:55

24 лютого 2022 року розпочалася повномасштабна збройна агресія російської федерації проти України.

Починаючи з перших днів військового вторгнення більш ніж половина Запорізької області була окупована. На даний час в окупації знаходиться близько 70 % нашого регіону. Тимчасово окупованими територіями області залишаються: Бердянський район, Мелітопольський район, Василівський район, Пологівський район (крім міст Оріхова та Гуляйполя, які найбільш наближені до лінії активних бойових дій та постійно перебувають під ворожими обстрілами)

(Джерело: http://bit.ly/3WE460W, автор зображення: Physeters)

Відповідно до положень Закону України «Про правовий режим воєнного стану» за розпорядженнями Голови Верховного Суду протягом березня-квітня 2022 року була змінена територіальна підсудність судових справ 18 судів Запорізького регіону.

Також необхідно зазначити, що більша частина судів, які опинились на тимчасово окупованій території або в зоні ведення бойових дій, не мала можливості евакуювати судові справи у зв’язку з швидкою окупацією населених пунктів та реальною загрозою життю та здоров’ю як суддів та працівників апаратів судів, так і працівників Служби судової охорони України.

Колектив Запорізького апеляційного суду продовжив свою роботу у відповідності до Закону України «Про правовий режим воєнного стану», незважаючи на активні бойові дії в області. В певний період, місто майже щодня потерпало від ракетних обстрілів та обстрілів з РСЗВ. Протягом робочого дня сигнали повітряної тривоги лунали до 4 разів та інколи тривали по 4-5 годин. Задля збереження життя, здоров'я та безпеки, судді оголошують перерви в судових засіданнях, та разом з відвідувачами, працівниками суду та судової охорони проходять до підвального приміщення будівлі, яке використовується в суді, як просте укриття.

Окремо варто зазначити, що вночі 10 жовтня 2022 року внаслідок ворожого ракетного удару по центру міста Запоріжжя, одне з приміщень суду, де працюють майже всі працівники суду та проводяться всі судові засідання,зазнало пошкоджень. В приміщенні було вибито близько 70% віконного скла (службові кабінети, зали судових засідань, зали для нарад, вітражні вікна холів на п’яти поверхах), а в пошкоджених кабінетах, навіть, знайдено уламки ракети. Оскільки подія сталась в неробочий час, в приміщені суду були тільки працівники Служби судової охорони, які, на щастя, не постраждали та одразу повідомили керівництво суду про ситуацію в приміщенні суду та забезпечили належну охорону до прибуття співробітників правоохоронних органів.

  

В стислі терміни була організована робота з усунення пошкоджень. Завдяки злагодженій роботі колективу, у цю діяльність, до прибирання наслідків вибуху та якнайшвидше відновлення роботи приміщення суду, долучалися всі. Навіть в таких умовах, було організовано безперервну роботу. Частина працівників з ушкоджених кабінетів була переміщена в кабінети, які не постраждали від ракетного удару та було забезпечено роботу всіх структурних підрозділів апарату суду, організовано прийом та реєстрацію документів, а також забезпечено розгляд справ в залах де вціліли вікна.

Наслідки цього ракетного удару в приміщенні суду усувалися протягом двох тижнів, пошкоджені вікна були закриті плитами OSB. Оскільки приміщення суду цей час було практично без вікон, температура повітря в середині суттєво знизилася, в нічний час вона навіть становила +4°С.

Протягом 2022 року в Запорізькому апеляційному суді відправляли правосуддя 15 суддів у складі двох судових палати: з розгляду цивільних справ (11 суддів) та з розгляду кримінальних справ (4 судді). 6 слідчих суддів розглядають клопотання про надання дозволу на проведення негласної слідчої (розшукової) дії в порядку вимог ст. 248 Кримінального процесуального кодексу України.

З урахуванням того, що більшість місцевих судів області зупинили свою роботу, навантаження в Запорізькому апеляційному суді значно не зменшилось.

Так, у 2022 році апеляційним судом розглянуто 9740 справ та матеріалів, з них: кримінальних – 1814, цивільних – 1962, справ про адміністративні правопорушення – 614, та 5350 клопотань про надання дозволу на проведення негласної слідчої (розшукової) дії.

Тобто середня кількість розглянутих справ на одного суддю в 2022 році становить 649 справ. Окрім того,одним слідчим суддею було в середньому розглянуто 892 клопотання.

Було прийнято та зареєстровано 18 406 вхідних документів (в тому числі які надішли до суду електронною поштою та через підсистему «Електронний суд»).

 

2 012 справ розглядалися в апеляційній інстанції з фіксуванням судового процесу технічними засобами.

В 1 125 справах, судове провадження здійснювалось у режимі відеоконференції, більшість з яких це справи кримінального провадження.

Використання при розгляді справ систем відеоконференцзв’язку надало можливості більш оперативному їх розгляду з урахуванням того, що багато учасників процесу вимушені були переміститися в інші більш безпечніші регіони.

Судом протягом 2022 року було забезпечено виконання 179 ухвал інших судів про розгляд справ в режимі відеоконференції.

Підсумовуючи, можна сказати, що 2022 рік став роком єднання колективу Запорізького апеляційного суду перед обличчям страшної війни. Увесь рік, всупереч всім випробуванням, що лягли на плечі нашого народу, колектив суду працював злагоджено та ефективно, всі рекомендації вищих судових органів були застосовані під час організації роботи суду. Спантеличення та тривога, що відчувались на початку повномасштабного вторгнення, зараз, змінилась на розуміння того, що відбувається, як діяти в екстрених ситуаціях та впевненість і віру у неминучу перемогу та світле майбутнє нашої нації, та нас – колектив суду – як невід’ємної частини великого українського народу. Незважаючи на виклики війни, майже всі працівники суду залишились у прифронтовому Запоріжжі та продовжують сумлінно виконувати свої обов’язки попри всі труднощі сьогодення.

Адже наше найважливіше завдання нині – це забезпечити ефективний доступ громадян до правосуддя.

Тож продовжуємо працювати та наближати нашу перемогу!

Дякуємо усім захисникам та захисницям, завдяки яким, незважаючи ні на що, ми маємо змогу жити та працювати у мирному Запоріжжі в ім’я правосуддя та українського народу!

Тримаймо кожен свій фронт!

Слава Україні та її Героям!