flag Судова влада України

Апеляційний суд розглянув скарги учасників руху «живі люди»

27 червня 2024, 14:40

Прес-служба Запорізького апеляційного суду повідомляє про розгляд апеляційних скарг на ухвали Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя про обрання запобіжних заходів особам, які підозрюються у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 114-1 КК України – перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період.

Так, фігуранти кримінального провадження – громадяни України В., Г., К., Л. та громадянка України Ф., які є членами «громадської організації» та називають себе «свободные люди» та «живі люди» підозрюються у тому, що в умовах воєнного стану чинили опір представникам ТЦКтаСП у м. Запоріжжя, при цьому здійснювали фільмування своїх дій та публікували відповідний контент на Телеграм та YouTube-каналах.

Ухвалами Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя до вказаних осіб було застосовано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою.

26 червня 2024 року відбулися судові засідання, в ході яких колегією суддів судової палати з розгляду кримінальних справ розглянуто апеляційні скарги підозрюваних В., Г., К., Л. та адвокатів – захисників підозрюваних В., Г., К. та Л. на ухвали Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя про обрання запобіжних заходів.

В апеляційних скаргах адвокати посилались на те, що органом досудового розслідування були допущені порушення процесуального законодавства, зазначають, що підозри є необґрунтованими, а фігуранти не мають на меті уникати кримінальної відповідальності, оскільки вважають себе невинуватими.

Захисники підозрюваних К. та Л. просили скасувати ухвали місцевого суду та застосувати до підозрюваних запобіжний захід не пов’язаний з триманням під вартою.

Захисники підозрюваних В. та Г. просили скасувати ухвали місцевого суду та відмовити в застосуванні запобіжного заходу.

Підозрювані В., Г., К. та Л. в апеляційних скаргах посилались на порушення норм Конституції України, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а також процесуального законодавства, просили ухвали суду першої інстанції скасувати та звільнити їх з-під варти.

За результатами розгляду у відкритих судових засіданнях колегією суддів було прийнято рішення про відмову в задоволенні апеляційних скарг захисників та підозрюваних, та залишено ухвали Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя – без змін.

27 червня 2024 року колегією суддів судової палати з розгляду кримінальних справ розглянуто апеляційну скаргу захисника підозрюваної Ф. на ухвалу Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя про обрання запобіжного заходу.

Апеляційну скаргу адвокат мотивував тим, що підозрювана не має на мені переховуватись від органу досудового розслідування, прокуратури або суду. Зазначав про наявність у підозрюваної інвалідності 3 групи, а також, що Ф. самостійно виховує дитину. Просив скасувати ухвали місцевого суду та застосувати до підозрюваної запобіжний захід не пов’язаний з триманням під вартою.

За результатами розгляду колегія суддів ухвалила задовольнити апеляційну скаргу частково, змінити оскаржувану ухвалу місцевого суду, та визначити підозрюваній заставу в розмірі 30 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, а саме – 90 840 гривень. В решті ухвалу суду першої інстанції залишено без змін.

 

Справа № 335/2091/24