flag Судова влада України

Мешканку Пологівського району засуджено за колабораціонізм

28 липня 2023, 16:05

Прес-служба Запорізького апеляційного суду повідомляє, що 27 липня 2023 року відбулось судове засідання за апеляційною скаргою захисника обвинуваченої Б. на вирок Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 13 березня 2023 року, яким громадянку Б. визнано винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України (добровільне зайняття громадянином України посади у незаконних органах влади).

Так, у червні 2022 року, проросійськи налаштована громадянка України Б., будучи головним спеціалістом з реєстрації місця проживання в одному з центрів надання адміністративних послуг Запорізької області, перебуваючи в окупованому населеному пункті, порушила присягу державного службовця та прийняла пропозицію від представників військової окупаційної адміністрації держави-агресора та добровільно, з власної ініціативи, зайняла посаду голови у незаконно створеному органі влади – так званій «Військово-цивільній адміністрації сіл Семенівка і Григорівка» Пологівського району.

В ході виконання своїх «обов’язків», обвинувачена схиляла місцевих мешканців до співпраці з окупаційною владою держави-агресора РФ, змушувала працівників освіти та директорів учбових закладів до співпраці з окупаційною владою, проводила заходи з відновлення навчального процесу за правилами та програмою держави-агресора.

Враховуючи те, що Б. знала про розпочате щодо неї кримінальне провадження і протягом тривалого часу переховувалась від правоохоронних на тимчасово окупованій території, судом було прийнято рішення про здійснення відносно Б. спеціального досудового розслідування та судового провадження – тобто за її відсутності.

13 березня 2023 року колегією суддів Орджонікідзевського районного суду міста Запоріжжя було ухвалено вирок, яким громадянку Б. визнано винною та засуджено до 8 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, місцевого самоврядування та в органах, що надають публічні послуги, строком на 15 років та з конфіскацією всього майна.

З таким вироком сторона захисту не погодилась, у зв’язку з чим захисник обвинуваченої Б. звернувся з апеляційною скаргою, в якій просив вирок суду першої інстанції скасувати, а кримінальне провадження закрити.

Заслухавши думку учасників процесу, перевіривши всі доводи апеляційної скарги, колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ вирішила апеляційну скаргу захисника обвинуваченої Б. залишити без задоволення, а вирок суду першої інстанції – без змін.

 

Справа № 335/7172/22

Прес-служба суду