flag Судова влада України

Апеляційний суд переглянув вироки колаборантам та зраднику

06 вересня 2023, 14:47

Запорізький апеляційний суд повідомляє, що 05 вересня 2023 року відбулось одразу три судових засідання у справах відносно осіб, які у сьогоднішній війні обрали сторону ворога.

Справа № 331/4659/22

Так, першою було розглянуто апеляційну скаргу захисника обвинуваченої Ш. на вирок Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 07 квітня 2023 року, яким громадянку Ш. визнано винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України (добровільне зайняття громадянином України посади у незаконних органах влади).

Так, у травні 2022 року, обвинувачена прийняла пропозицію окупантів зайняти посаду в.о. начальника відділу освіти мерії м. Бердянськ.

Здійснюючи протиправну діяльність, Ш. разом із представником фсб рф проводила нараду з директорами закладів освіти, під час якої пропагувала серед них необхідність продовження роботи під керівництвом окупаційної влади рф. При цьому незгодних на співпрацю з окупаційною владою обвинувачена того ж дня звільнила з посад.

В подальшому громадянка Ш. продовжувала виконувати повноваження, покладені на неї представниками окупаційної влади, зокрема здійснювала діяльність направлену на відкриття шкіл, можливості видачі документів про освіту російського зразку, змінювала роботу закладів освіти відповідно до законодавства рф тощо.

На даний час обвинувачена перебуває на тимчасово окупованій території в м. Бердянську Запорізької області та не має наміру виїжджати на підконтрольну українській владі територію України, у зв’язку з чим судовий розгляд було здійснено за її відсутності.

Судом першої інстанції Ш. було визнано винною у вчиненні вищевказаного злочину та призначено покарання у вигляді 9 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в органах влади строком на 15 років, з конфіскацією всього належного їй майна. Строк відбування покарання Ш. буде обчислюватись з моменту її фактичного затримання.

З таким судовим рішенням не погодився захисник обвинуваченої, який просив апеляційний суд скасувати вирок місцевого суду та закрити кримінальне провадження, оскільки вважав, що стороною обвинувачення не доведено вину громадянки Ш. у скоєнні кримінального правопорушення.

Заслухавши думку учасників процесу, перевіривши всі доводи апеляційної скарги, колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ вирішила апеляційну скаргу захисника обвинуваченої Ш. залишити без задоволення, а вирок суду першої інстанції – без змін.

Справа № 331/3607/22

Також на розгляді колегії суддів судової палати з розгляду кримінальних справ була апеляційна скарга адвоката громадянина Р. на вирок Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 13 квітня  2023 року, яким Р. визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 7 ст. 111-1 КК України (добровільне зайняття громадянином України посади в незаконних судових або правоохоронних органах, добровільна участь громадянина України в незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях чи надання допомоги у веденні бойових дій проти Сил оборони України).

У травні 2022 року представники окупаційної адміністрації м. Бердянська Запорізької області запропонували мешканцю м. Макіївка Донецької області громадянину Р. зайняти посаду в.о. першого заступника начальника т.зв. «МВД г. Бердянска», на що останній надав свою добровільну згоду.

У подальшому, перебуваючи на вищезазначеній посаді, обвинувачений, підтримуючи діяльність окупаційної адміністрації держави-агресора у м. Бердянську Запорізької області, виконуючи покладені на нього «повноваження», здійснював організацію та брав особисту участь у проведенні незаконних обшуків, затриманнях громадян України, що проживають на тимчасово окупованій території Бердянського району Запорізької області.

Окрім того, громадянин Р. організував роботу «паспортного центру», з метою оформлення та видачі місцевим жителям м. Бердянська паспортів громадян російської федерації.

Із даного приводу Р. навіть дав інтерв’ю журналісту каналу «Бердянск.Актуально», яке було опубліковано 13 червня 2022 року,  в ході якого розповів журналістам про порядок отримання мешканцями міста Бердянська російського громадянства.

Оскільки Р. проживає на тимчасово окупованій території Запорізької області, відносно нього здійснюється спеціальне судове провадження, у зв’язку з чим вирок було винесено за його відсутності.

Так, Жовтневий районний суд м. Запоріжжя визнав Р. винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 7 ст. 111-1 КК України, та призначив йому покарання у вигляді 13 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих функцій в органах влади та посади в правоохоронних органах строком на 15 років, з конфіскацією всього належного йому майна. Строк відбування покарання Р. вирішено обчислювати з моменту, коли його буде затримано.

Вважаючи вказаний вирок незаконним, захисник обвинуваченого подала апеляційну скаргу, в якій просила скасувати вирок суду першої інстанції та закрити кримінальне провадження через недоведеність вини громадянина Р. у вчиненні інкримінованого йому злочину.

Вивчивши доводи апеляційної скарги, вислухавши учасників процесу, колегія суддів вирішила відхилити апеляційну скаргу та залишити вирок місцевого суду без змін.

Справа № 331/3016/22

Третьою у цей день стала справа відносно чоловіка, якого вироком Заводського районного суду м. Запоріжжя було визнано винним у вчиненні державної зради та участі у одному із збройних формуваннях т.зв. «ДНР».

Так, ще у 2020 році громадянин України Ж., перебуваючи у м. Донецьк, будучи радикально налаштованим, добровільно вступив до лав незаконного збройного формування – військової частини 2002 ВВ МВД ДНР.

Ставши учасником вказаного незаконного збройного формування, Ж. отримав військове звання лейтенанта, був призначений на посаду командира взводу та отримав у підпорядкування 13 військовослужбовців, військову форму із знаками розрізнення, автомат АКС-74, а також «військовий квиток».

У 2021 році зазначене незаконне збройне формування отримано нову назву – військова частина 2004 «Батальйон Патриот» ВВ МВД ДНР.

Після початку повномасштабного вторгнення рф до України, у період з березня 2022 року до червня 2022 року Ж., перебуваючи на території тимчасово окупованого м. Маріуполь Донецької області, брав активну участь у бойових діях як командир взводу проти зведених підрозділів Збройних Сил України, Національної гвардії та Національної поліції України, які здійснювали героїчний захист міста від переважаючих сил збройних формувань держави-агресора.

В подальшому, обвинувачений приймав активну участь у бойових діях на території Донецької області поблизу населеного пункту Нескучне, розташованого на межі Донецької та Запорізької областей, проти підрозділів Збройних Сил України, які здійснюють оборону від збройних формувань держави-агресора у вказаному районі.

Але вже 08 липня 2022 року, в результаті бойового зіткнення з Силами оборони України поблизу с. Полтавка Пологівського району Запорізької області, очолюваний громадянином Ж. підрозділ зазнав значних втрат в особовому складі, а сам «командир» отримав численні поранення, був виявлений військовослужбовцями Збройних Сил України та доставлений до міської лікарні м. Запоріжжя для надання невідкладної медичної допомоги.

За вчинення вказаних злочинів вироком колегією суддів Заводського районного суду м. Запоріжжя від 12 червня 2023 року, громадянина Ж. визнано винним та засуджено до 15 років позбавлення волі та з конфіскацією всього майна.

З таким вироком не погодилась сторона захисту, у зв’язку з чим захисник обвинуваченого звернувся з апеляційною скаргою, в якій просив вирок суду першої інстанції змінити, і призначити громадянину Ж. більш м’яке покарання у вигляді 12 років позбавлення волі.

Вислухавши учасників процесу, перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ вирішила апеляційну скаргу захисника обвинуваченого Ж. залишити без задоволення, а вирок суду першої інстанції – без змін.

 

Прес-служба суду