flag Судова влада України

Колаборанти з окупованого Бердянська отримали вирок

30 січня 2024, 15:27

Запорізький апеляційний суд повідомляє, 29 січня 2024 року колегією суддів судової палати з розгляду кримінальних справ розглянуто апеляційну скаргу захисника обвинуваченої Ш. на вирок Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 29 червня 2023 року відносно громадянки Ш. та громадянина К., яким їх визнано винними у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28 ч. 5 ст. 111-1 КК України.

Судом встановлено, що мешканці Бердянської ОТГ К. та Ш., перебуваючи в селі Дмитрівка Андріївської територіальної громади Бердянського району Запорізької області, погодились на пропозицію представників держави-агресора, та були призначені членами т.зв. «участковой избирательной комиссии №69, территориальной избирательной комиссии Бердянского района» для проведення «референдуму» про вихід Запорізької області зі складу України та її входження до складу російської федерації.

Вказані особи приймали активну участь у підготовці та проведені референдуму; проводили агітацію щодо участі в незаконному референдумі; здійснювали обхід по домівках місцевих мешканців с. Дмитрівка з «урною» для голосування та збирали бюлетені від мешканців, які проголосували, тощо.

Суд кваліфікував дії обвинувачених за ознаками участі в організації та проведенні незаконного референдуму на тимчасово окупованій території, вчинене за попередньою змовою групою осіб, та засудив до 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в органах влади строком на 15 років, з конфіскацією всього належного майна.

В апеляційній скарзі захисник обвинуваченої, посилаючись на недоведеність вини підзахисної, просила вирок суду першої інстанції скасувати, постановити новий вирок – яким виправдати громадянку Ш. в повному обсязі.

За результатами розгляду колегією суддів було вирішено залишити апеляційну скаргу без задоволення, а вирок місцевого суду – без змін.

 

Справа № 331/1893/23

Прес-служба суду