flag Судова влада України

Апеляційний суд залишив без змін обвинувальний вирок власниці нелегального дитячого садка

26 січня 2023, 15:59

    Прес-служба апеляційного суду повідомляє, що 26 січня 2023 року колегією суддів судової палати з розгляду кримінальних справ у відкритому судовому засіданні розглянуто апеляційні скарги прокурора у кримінальному провадженні – прокурора Вознесенівської окружної прокуратури м. Запоріжжя Жулай Г.С., потерпілих Гак А.С. та Гака Е.Г. та захисників обвинуваченої Ірини Суханової – адвокатів Середи М.О., Буділки П.В., Середи Д.М. на вирок колегії Шевченківського районного суду м. Запоріжжя від 27 травня 2022 року відносно Суханової Ірини Іллівни, обвинуваченої органом досудового розслідування у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого п. 2 ч. 2 ст. 115 КК України.

    Нагадаємо, що трагічні події відбулися в травні 2020 року у м. Запоріжжя, коли річну Олесю Гак батьки лишили у нелегальному дитячому садку, організованому Іриною Сухановою у власній квартирі. Обвинувачена в подальшому залишила дитину без нагляду в кімнаті, в якій, внаслідок асфіксії дитина померла.

    Вироком колегії Шевченківського районного суду м. Запоріжжя від 27 травня 2022 року, Ірину Суханову було визнано винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 135 КК України - залишення в небезпеці, що спричинила смерть малолітньої дитини, та призначено покарання у виді 8 років позбавлення волі.

    Окрім того, вироком суду стягнуто з обвинуваченої на користь матері загиблої дитини Аліни Гак моральну шкоду, завдану злочином в сумі 750 000 грн., та на користь батька Едуарда Гака в сумі 500 000 грн.

    На вказане судове рішення всі сторони кримінального провадження подали апеляційні скарги. Прокурор та потерпілі наполягали на неправильній кваліфікації, вимагали змінити кваліфікацію на п. 2 ч. 2 ст. 115 КК України (умисне вбивство малолітньої дитини) та призначити обвинуваченій більш суворе покарання.

    Сторона захисту наполягали на відсутності в діях Ірини Суханової складу злочину та просили виправдати останню.

    Судовий розгляд відбувся за участі обвинуваченої та потерпілої в режимі відеоконференції.

    У судовому засіданні були присутні родичі потерпілих та представники ЗМІ.

    За результатами апеляційного розгляду, заслухавши думку учасників судового процесу, перевіривши матеріали провадження, колегією суддів постановлено ухвалу та оголошено резолютивну її частину, якою апеляційні скарги прокурора, потерпілих та захисників обвинуваченої Ірини Суханової залишено без задоволення, а вирок суду першої інстанції – без змін.

 

Суддя-доповідач: Марина Тютюник

Єдиний унікальний номер справи – № 336/5497/20

 

Прес-служба суду