flag Судова влада України

Колишнього бойовика т.з. «ДНР» засуджено до 10 років ув’язнення

18 липня 2023, 14:17

Запорізький апеляційний суд повідомляє, що 17 липня 2023 року відбулось судове засідання за апеляційною скаргою обвинуваченого М. на вирок Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 05 квітня 2023 року, яким його було визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України (участь у терористичній групі чи організації).

Так, приблизно на початку липня 2014 року, перебуваючи на території м. Донецьк, який на той час вже фактично був захоплений терористичними групами, підконтрольними «днр», обвинувачений М., діючи умисно, на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості України, будучи колишнім військовослужбовцем та маючи відповідний досвід, добровільно вступив до лав терористичної групи – батальйону «Восток», де пройшовши відповідну підготовку, був призначений на посаду водія-механіка БТР.

Вже у лютому 2015 року обвинувачений М., розчарувавшись у дійсних мотивах та меті терористів т.зв. «ДНР», зрозумівши, що він фактично приймає участь у військовій агресії проти України, в якій безпосередню та провідну участь беруть військовослужбовці збройних сил російської федерації, прийняв рішення покинути лави терористичної організації, після чого проживав у м. Донецьк, а згодом виїхав до Новомиколаївського району Запорізької області.

Варто зазначити, що всі зазначені свідчення обвинувачений розповів своєму товаришу під час вживання спиртних напоїв, що і було зафіксовано у встановленому законом порядку співробітниками Служби безпеки України.

Вироком колегії суддів Жовтневого районного суду міста Запоріжжя громадянина М. визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 258-3 КК України, та призначено покарання у вигляді позбавлення волі строком на десять років без конфіскації майна.

В ході судового розгляду обвинувачений не визнав себе винним, зазначив, що інформацію про свою участь у терористичному збройному формуванні він вигадав з метою підвищення власного авторитету, та, посилаючись на вказане, в апеляційній скарзі просив вирок суду першої інстанції скасувати, та ухвалити новий вирок, яким визнати його невинуватим.

Однак, перевіривши всі доводи та докази у їх сукупності, колегією суддів судової палати з розгляду кримінальних справ вирішено апеляційну скаргу обвинуваченого М. залишити без задоволення, а вирок місцевого суду залишити без змін.